FÜZYON MUTFAĞI
Füzyon Mutfağı
Bu mutfağa bu ismi ilk veren kişi ise
Miami’li ünlü şef Norman Van Aiken’di.
Aslında bugün ‘modern’ füzyon mutfağı dediğimiz tarz, ilk olarak 1980’li yıllarda Batı teknikleri ile Uzakdoğu teknik ve malzemelerinin birleştirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştı. Başlangıçta bu tarz Asya Füzyonu olarak anılıyordu ama daha sonraki yıllarda sayısız miktarda farklı füzyon mutfakları da oluştu. Elbette, her şeyi her şeyle karıştırma serbesti olarak tanımlayabileceğimiz bir mutfak felsefesinde permütasyon imkanları gerçekten sınırsız. Farklı uluslara ait mutfak teknikleri ile malzemeleri tek bir tabakta birleştirmek, ama buna rağmen tabakta tek bir ulusal özelliğin öne çıkmaması.
Aslında bugün ‘modern’ füzyon mutfağı dediğimiz tarz, ilk olarak 1980’li yıllarda Batı teknikleri ile Uzakdoğu teknik ve malzemelerinin birleştirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştı. Başlangıçta bu tarz Asya Füzyonu olarak anılıyordu ama daha sonraki yıllarda sayısız miktarda farklı füzyon mutfakları da oluştu. Elbette, her şeyi her şeyle karıştırma serbesti olarak tanımlayabileceğimiz bir mutfak felsefesinde permütasyon imkanları gerçekten sınırsız. Farklı uluslara ait mutfak teknikleri ile malzemeleri tek bir tabakta birleştirmek, ama buna rağmen tabakta tek bir ulusal özelliğin öne çıkmaması.
TÜRK FÜZYON MUTFAĞI
“Füzyon” diye adlandırılan mutfak tekniğinin de benzer
bir özelliği vardır. Dünya mutfaklarının farklı özelliklerinin bir araya
getirilmesinden, kaynaştırılmasından oluşur. Ortaya bomba gibi sonuçlar
çıkabilir; parmak ısırtacak güzellikte yemekler ya da bir dağınıklık, hatta
felaket…
Farklı mutfaklara ait bazı sosları her tür yemekte her
gün kullanır, yapması saatler alan bazı yemekleri şipşak hazırlayabilir olduk.
Füzyonu üç farklı şekilde düşünebiliriz. Bunların ilki, farklı kültürlere ait
yakın bölgelerin yemeklerinin karışımı. Eklektik diye de adlandırılan ikinci
şekilde, bir yemek kültürü belirleyici olmakta, ancak diğer mutfakların teknik
veya malzemeleri de kullanılmaktadır. Son olarak, herhangi bi mutfak
belirleyici olmadan tüm dünya mutfaklarının bir araya getirilmesidir.
Pek çok kaynağa göre, “füzyon mutfağı” tabiri
Kaliforniya’dan çıkmış ve dünyaya yayılmıştır. Aslında bu yemek yapma tarihinde
hep olan bir şeyin isimlendirilmesiidir. Örneğin biz, dünya tarihinin belki de
en oturmuş füzyon mutfağı olan Osmanlı mutfağının mirasçılarıyız. Geniş ve dört
mevsimi yaşayan topraklara yayılmış ve Bizans ve İslam motiflerini harmanlayıp
hazmetmiş bu imparatorluğun yüz yıllar içinde oluşmuş mutfağını devralmışız.
(1) Türk-Osmanlı-Dünya mutfağı ve Akdeniz mutfağı FÜZYON
mutfağına bir örnektir…
0 Yorum:
Lütfen yazacağınız yorumda argo ve aşağılayıcı kelimeler kullanmayınız.
Yazacağınız yoruma gelen cevaplardan haberdar olmak istiyorsanız "Beni Bilgilendir" yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyiniz.Yazdığınız yorum tarafımızca incelenmektedir.Eğer yazdığınız yorum kurallara aykırı değilse yayımlanacaktır.
Yayımlanan yazıları okuduktan sonra okuduğunuz yazılarla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.