19 Mayıs 2013 Pazar

Kazanan Danimarka!

Dün gece gerçekleştirilen 58. Eurovision Şarkı Yarışması final turuyla sona erdi.Bu yılın favorisi olan Danimarka yarışmayı 281 puanla kazandı.Gelin hep birlikte bu gecenin kritiklerini yapalım.

Gece katılımcı ülkelerin geçişleriyle başladı.Gerçekten güzel bir gece oldu.Bu yılın iddialı ülkeleri tek tek sahneye çıkıp birincilik ödülünü almak için yarıştılar ve bu yarıştan bizim de birinci olarak gördüğümüz Danimarka'nın temsilcisi Emmelie de Forest "Only Teardrops" adlı şarkısıyla birinci olarak ayrıldı.
58. Eurovision Şarkı Yarışması Birincisi Danimarka
(eurovision.tv)
234 puanla Türk dünyasının temsilcisi Farid Mammadov "Hold Me" adlı şarkısı ile geceden ikinci olarak ayrıldı. Azerbaycan ve Ukrayna arasında kıyasıya bir yarış oldu desek yeridir.Oylar açıklanırken yerimizde oturamadık.Puanlar açıklanırken Azerbaycan ekibi Greenroom'da Türk bayrağı da açtılar.Bunun için de bir teşekkürü hor görmemek lazım.Açıkçası ne Azerbaycan'ın ne de Ukrayna'nın o kadar yüksek puanlar alacağını düşünmüyordum. Gördük ki yarışmada tahminler yeterli olmuyormuş.

Ukrayna'nın temsilcisi Zlata Ognevich "Gravity" isimli şarkısıyla katıldı.Şarkı 214 puanla geceden 3. olarak ayrıldı.Azerbaycan ile puan yarışı gecenin en heyecanlı anıydı.

Bu yıl yarışmanın en ünlüsü olarak katılan Almanya'nın temsilcisi Cascada "Glorious" adlı şarkısıyla bekleneni gerçekleştiremedi.Cascada, 18 puanla geceden 21. olarak ayrıldı.

Yarışma boyunca kendisini hep gülerek gördüğümüz Malta'nın temsilcisi Gianluca "Tomorrow" adlı şarkısıyla ülkesine son yıllardaki en iyi derecesini getirdi.Şarkı yarışmadan 120 puanla 8. olarak ayrıldı.Geçen yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 57. Eurovision Şarkı Yarışmasında ise Kurt Calleja "This Is the Night" adlı şarkısıyla 41 puanla 21. sırada yer almıştı.

Bu yılın sonunculuk koltuğuna ise İrlanda oturdu.İrlanda'nın temsilcisi Ryan Dolan "Only Love Survives" isimli şarkısıyla  5 puan alarak 26. sırada geceden ayrıldı.Tesadüfe bakın ki sahneye çıkış sıralamasında da İrlanda son sırada yer almıştı.Maalesef oylamada da yine son sırada kaldı.

Oylamalar neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar bitti.39 ülkenin oy kullanması gerçekten çok hızlıydı.Öyle ki bazı aksaklıklar yaşandı.Örneğin o anki heyecandan mıdır bilinmez bu yılın sunucusu olan Petra Mede'nin sahnede kıyafetinin düzenlenmesi ekranlara yansıdı.Hatta 2010 yılının birincisi Lena Mayer oy verdiği ülkenin adını yanlış söyledi.

Oylamalar yapılırken siyasi ilişkileri sık sık gördük.Zaten bunu gizlemediler.Puan verirken komşu ülkemiz bile dediler.Gerçekten puanlamada siyasi ilişkiler etkili oluyor.Ancak ne olursa olsun birinci hak eden oluyor.Bu da yarışmanın ne kadar ilginç bir noktaya geldiğinin göstergesi.

Son olarak Gürcistan devlet kanalı TV 1 GEROGIA'ya teşekkür ediyorum.Kendi dilimizde hiç bir şekilde yarışmayı izleyemedik.TRT yarışmayı yayınlamadı İçtimai TV şifreli yayına girdi.


İsterseniz bu yılın birincisi Danimarka'nın final performansını izleyelim.







0 Yorum:

Lütfen yazacağınız yorumda argo ve aşağılayıcı kelimeler kullanmayınız.
Yazacağınız yoruma gelen cevaplardan haberdar olmak istiyorsanız "Beni Bilgilendir" yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyiniz.Yazdığınız yorum tarafımızca incelenmektedir.Eğer yazdığınız yorum kurallara aykırı değilse yayımlanacaktır.

Yayımlanan yazıları okuduktan sonra okuduğunuz yazılarla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.