11 Temmuz 2013 Perşembe

Ramazan Eğlencesi:Karagöz ve Hacivat

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Osmanlı ülkesinde çeşitli ramazan etkinlikleri yapılırdı.Bunların en ünlüsü de şüphesiz Karagöz ve Hacivat'dır.Bu yazımda Karagöz ve Hacivat hakkında bahsetmeye çalışacağım.

Karagöz ve Hacivat bir gölge oyunudur.Gölge oyunu hakkında biraz bilgi verecek olursam nereden çıktığı kesin olarak bilinmemekte birlikte çeşitli varsayımlar vardır.Bazı kaynaklarda oyunun Çinler'den Moğollar'a oradan da Türklerle birlikte Anadolu'ya geldiğini,bazı kaynaklarda ise İber Yarımadası'ndan göç eden Yahudiler tarafından getirildiğini söylemektedir.Ancak Yavuz Sultan Selim döneminde oyunun Mısır'dan geldiği de söylenmektedir.
Oyun,oyunun kahramanları deriler üzerine çizilip kesildikten sonra ince çubuk üzerine yerleştirilir ve aydınlatılmış olan perdenin arkasından Hayâlî adında kişi veya kişilerin hareketlendirmesiyle oynanır.

Osmanlı döneminde ramazan ayının gelmesiyle ortaya çıkan eğlencelerin en fazla tutanı tahmin ediyorum ki bu oyundur.Ülkenin bir çok yerinde gösterileri yapılmıştır muhakkak.Günümüzde ise bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.

Karakterlere bakacak olursak başrolde Karagöz vardır.Karagöz,her şeye burnunu sokan okumamış biridir. Hacivat'ın söylediği yabancı kelimeleri anlamaz bunlara kendince anlamlar yükler.Çoğu zaman işi gücü yoktur.Hacivat'ın kendisine bulduğu işlerde çalışır.
Hacivat,kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden içten pazarlıklı biridir.Eğitim görmüştür ve bu yüzden sık sık yabancı kelimeler kullanır.

Oluşturulan bu karakterler aslında toplum yapısını da ortaya çıkarmaktadır.Günümüzde bile bu karakterlerin özellikleri barındıran insanlar çevremizde halihazırda bulunuyorlar.

Bu kadar bahsettik video göstermeden olmaz tabii ki..


0 Yorum:

Lütfen yazacağınız yorumda argo ve aşağılayıcı kelimeler kullanmayınız.
Yazacağınız yoruma gelen cevaplardan haberdar olmak istiyorsanız "Beni Bilgilendir" yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyiniz.Yazdığınız yorum tarafımızca incelenmektedir.Eğer yazdığınız yorum kurallara aykırı değilse yayımlanacaktır.

Yayımlanan yazıları okuduktan sonra okuduğunuz yazılarla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.